• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

 

 

 

 

 

Over mij

Op 9 februari 2009 ben ik gestart als zelfstandig ondernemer in de (koloniale) geschiedenis en het Indisch immaterieel oorlogserfgoed. Via een omweg ben ik in deze vakgebieden terechtgekomen. Hoe is dit zo gekomen?

De veelzijdigheid van een Wageningse socioloog

Ik ben als ruraal socioloog afgestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen, de huidige WUR. Binnen mijn studie heb ik me gericht op Zuidoost Azië en in het bijzonder Indonesië. Indonesië is het land van mijn (voor)ouders, dat ik in 1982 voor het eerst heb bezocht samen met mijn moeder. Dit bezoek had een grote impact op mij en gaf daarna richting aan mijn studie. Zo heb ik daarna onder meer deelgenomen aan een multidisciplinaire projectgroep over de kleine boerenproblematiek binnen de grootschalige landbouw op Java, deed ik tijdens mijn 9 maands-stage onderzoek naar de relatie tussen handelsnetwerken en recht bij Makassaren en Buginezen in Zuid-Sulawesi en schreef ik een scriptie over een onderwerp dat iets dichter bij me lag: de tweede generatie Indische Nederlanders. Om al deze thema’s beter te kunnen begrijpen moest ik me verdiepen in de koloniale sociaaleconomische geschiedenis van Nederlands-Indië en die van Indische Nederlanders. 

(Post) Koloniale geschiedenis

Na mijn afstuderen pakte ik de draad weer op tijdens mijn promotieonderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Mijn proefschrift ging over de technologische ontwikkeling in de Java suikerindustrie in de negentiende eeuw. Centraal in dit onderzoek stond de uitwisseling van technische kennis met betrekking tot de suikerproductie. Techniek is geen ‘black box’, maar mensenwerk. In de uitwisseling van kennis hierover worden mensen uit verschillende delen van de wereld met elkaar verbonden in relatienetwerken. Een super interessant thema, dat ik ook verder wilde uitwerken in een postdoc onderzoek. Maar dan komt er onverwachts verandering. Eind 1998 zocht de Stichting Onderzoek Terugkeer en Opvang (SOTO/NIOD) onderzoekers voor een groot historisch onderzoeksproject over de terugkeer en opvang van mensen uit de Tweede Wereldoorlog, ook vanuit Nederlands-Indië. Een onderwerp dat dicht bij mijn persoonlijk leven ligt. Ik solliciteerde en werd aangenomen. Het bleek dat onderzoek en projecten op dit gebied bijzonder goed bij mij te passen. En zo ben ik in dit vakgebied terechtgekomen.