Profiel

Margaret Leidelmeijer op de Uitmarkt Den Haag in Atrium City Hall voor de door haar samengestelde tentoonstelling: Naar Holland. Repatriëring, Migratie of Vlucht. 2019 Fotograaf: Jassir Jonis

Margaret Leidelmeijer is een zelfstandig ondernemer. Als sociologe is ze afgestudeerd aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen met als oriëntatie plattelandsontwikkeling in Indonesië. Daarna is ze gepromoveerd aan de Technische Universiteit Eindhoven op een proefschrift over de Java suikerindustrie in de negentiende eeuw. 

Na haar promotie is haar deskundigheid langzaam maar zeker verbreed naar het Indisch oorlogserfgoed. Vanaf 1999 heeft meegewerkt aan verschillende onderzoeksprojecten zoals bij de Stichting Onderzoek Terugkeer en Opvang (NIOD), ‘Van Indië tot Indonesië’ (NIOD) en 'Afscheid van Indië' (Nationaal Archief). De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in verschillende publicaties.

In deze periode is ze voor het eerst in aanraking gekomen met het ontwikkelen en inrichten van websites en exposities. Centraal bij deze werkzaamheden ligt de vraag: hoe wordt wetenschappelijk kennis toegankelijk voor een breed publiek? Met andere woorden: hoe verbind je wetenschappelijk kennis met de praktijk? Dit is de slogan geworden van haar bedrijf.

In 2009 is ze gestart met Leidelmeijer, Historisch Onderzoek & Advies en heeft verschillende opdrachten kunnen realiseren. Bij grotere opdrachten werkt ze samen met andere zelfstandige ondernemers. Naast Indisch erfgoed, behoren ook sociaaleconomische geschiedenis, techniekgeschiedenis, (post)koloniale geschiedenis en oral history tot haar deskundigheid.